De veldkeuken

De veldkeuken

 

Een verhaal op zich of hoe ver kan je gaan in je hobby ?

 

Het verhaal van onze veldkeuken is er één waar vele niet begrijpende blikken aan vooraf zijn gegaan.

Het begint met onze deelname aan een evenement in Halen in 2009 waar we voor het eerst met het concept "veldkeuken" naar buiten zijn gekomen.

 

De eerste versie was enkel een bouwsel van palen met een golfplaten dak waar dan alle keukenattributen werden onder gezet waaronder 2 "Soyer cookers" die op hout werden gestookt. Dit bleek zulk een succes te hebben dat hier later verder werd over nagedacht.

We waren er zelfs in geslaagd om onze typische belgische frieten klaar te maken.

Het model klopte niet volledig en moest dus aangepast worden om er visueel zo uit te zien als toen. Er moet gezegd worden dat het niet het belgische model veldkeuken is daar deze onvindbaar zijn (laat staan dat er nog van bestaan).

 

Het model dat ze op de kop hadden getikt was een Oostenrijks - Hongaars type dat tevens in gebruik was bij het franse leger. Met deze keuken kunnen we een perfect beeld geven van hoe er toentertijd werd gegkookt. Onze beide mannen die ze waren gaan halen staken de handen uit mouwen en begonnen aan de heropbouw.

 

Eerst en vooral werd er een nieuwe as gemaakt waar de karrewielen konden op gemonteerd worden. Ook het binnenwerk met de stookhaard moest worden nagemaakt want deze was volledig weggebrand en opgeroest. Toen dit allemaal in orde was moest een heel deel van de buitenmantel worden nagemaakt en in vorm geplooid omdat ook deze de tand des tijds niet had doorstaan.

 

Om er correct uit te zien moesten er klinknagels op komen omdat ze toen zo werden gemonteerd. Onze versie was echter volledig gelast. Vol moed hebben onze mannen dan honderden gaatjes geboord om er dan de klinknagels in te zetten en zo een bevredigend uitzicht te verkrijgen. Toen ze na enkele weken boor-,las- en spuitwerk klaar was stond iedereen vol bewondering te kijken naar wat de jongens gepresteerd hadden. De keuken werkt nu perfect en heeft ondertussen al haar diensten bewezen.

Ze werd zelfs ingehuurd en gebruikt in de britse BBC serie : "PARADE'S END".

Daarom bij deze een dikke proficiat aan David en Peter voor het geleverde werk.

Home

 

Na enkele evenementen begon dan toch het idee te rijpen om een rijdende veldkeuken aan te schaffen en deze te gaan gebruiken, de zo bij de duitse troepen bekende "goulashkanone" waarvan elk leger wel zijn eigen versie had.

 

Een van onze leden is dan op zoek gegaan om er ééntje op de kop te kunnen tikken. Groot was onze verbazing toen hij op een dag kwam zeggen : " Ik heb er één gevonden............in Tsjechië ". Hij was er dus in geslaagd om via tsjechische vrienden een rijdende keuken te vinden. Iedereen verklaarde hem voor gek maar hij stond er zo op gebrand dat hij op zekere dag de aanhangwagen aanpikte en samen met één van onze andere leden vertrok om ze te gaan ophalen.

 

Na twee dagen en een ritje van 1800 km stonden onze beide mannen er terug met op de aanhangwagen een hoop roest waar iedereen van dacht ... dat komt nooit goed. Het bleek al een modernere versie te zijn met luchtbanden die achter een voertuig kon getrokken worden.

De Duitse veldkeuken in Belgische handen

Ondertussen na research werd het duidelijk dat het Belgische Leger in 1914 Duitse veldkeukens heeft buitgemaakt. Na enig tijd zoeken konden wij een wrak van een Duitse veldkeuken op de kop tikken en konden we wederom aan een restauratie project beginnen.

Het wrak dat we terugvonden in Henegouwen was totaal doorzeeft. Dat dit geen standaard restauratieproject ging zijn was van beging af aan wel duidelijk.

Al onze skills gingen hier moeten aangewend worden om dit tot een goed einde te brengen. Lassen, smeden, houtbewerking, draaiwerk, alles kwam aan bod.

Na veel opzoekingswerk en foto's nemen van nog bestaande Duiste veldkeukens in het buitenland, konden we uiteindelijk aan de slag. De afwerking van de veldkeuken kreeg nog een extra boost daar ze optijd klaar moest zijn voor de

'VRT' reeks 'In Vlaamse Velden'

Tijdens de restauratie van deze veldkeuken vonden we in Ronse de 'vorderwagen' terug van dit type keuken.

Deze vorderwagen was belangrijk, want dit is het voorste deel van deze veldkeuken waar de paarden worden ingespannen. Eveneens het haver voor de paarden en benodigdheden voor de kok vinden hierin hun plaats.

 

Na deze 'vorderwagen' gerestaureerd te hebben is de veldkeuken vrijwel compleet.

 

In 2014 zal deze keuken dan ook in al zijn glorie te bewonderen zijn op talloze evenementen.

In 1914 was het belgische leger niet echt voorbereid op de oorlog, het was nog volop in de reorganisatie. Vele zaken lieten de wensen over net zoals de voeding voor de soldaten. Men had eigenlijk maar zeer beperkte middelen om voeding te bereiden en meestal waren de soldaten zelf aangewezen om hun potje te bereiden.

Na de eerste oorlogsmaanden verbeterde dit daar de rollende veldkeukens in gebruik kwamen waarmee men voeding kon bereiden voor zeer grote groepen.

 

 

 

Binnen onze vereniging zitten enkele culinaire liefhebbers die hun beide passies, koken en militaire geschiedenis combineren.

Op verschillende evenementen zijn zij in de weer om de oude gerechten van toen, terug in onze gamellen te toveren.

Ze baseren zich hiervoor grotendeels op het militaire kookboek van 1916.

 

Met onze keukenpieten proberen we alle aspecten van voeding en voedingbereiding in het leger te laten zien. We koken op oude primitieve vuren zoals in 1914 maar ook op grote veldkeukens.

 

Uiteraard is dit onderdeel van onze vereniging druk bevraagt en deze kent dan ook wel het meeste succes.