Cavalerie

De Belgische cavalerie in WOI is buiten de slag van Halen (1914) eigenlijk minder bekend.

 

In 1914 in de eerste dagen van de oorlog opereerde de cavalerie regelmatig in kleine groepen ten voordele van de brigades en divisies. Hun opdracht was meestal het verkennen en beveiligen van de flanken.

Het typische cavaleriegevecht zoals we dit kennen van de slag in Waterloo (1815) is gelukkig haast nooit toegepast geweest in WOI door de Belgen. Andere legers zoals de Duitsers in Halen hebben tot hun schade en schande moeten ondervinden dat deze tactiek niet meer kon gebruikt worden in een conflict waar voor het eerst moderne wapens werden gebruikt.

 

 

 

De Belgische cavalerie opereerde in 1914 nog in de blauwe tenue's die niet echt meer geschikt waren aan de noden van toen. De bewapening liet eveneens de wensen over, de ruiters waren uitgerust met de 'Mauser 1889 karabijn type Alegée'. Deze karabijn die gedragen werd in een lederen harnas op de rug, was wel licht en compact maar de dracht liet zeer zeker de wensen over. Dit wapen had buiten het Rijkswacht model geen mogelijkheid voor montage van een bajonet.

 

Later in de oorlog werd de cavalerie net zoals de rest van het leger uitgerust met kaki kledij. De ruiters zagen hun 'Carabine M1889 allégée' vervangen door de 'Mauser karabijn 1889' die wel een fitting had voor een bajonet. De dracht van dit wapen was zeker voldoende

Ruiter 2de Gidsen (1914)

Binnen dit thema zijn er een paar handige jongens aan het werk die zo goed als alles reproduceren.

Dit gaat van het restaureren van oude zadels en het fabriceren van allerhande lederwerk tot zelfs de fabricatie van de bijna onvindbare Carabine M1889 allégée"

Dit met het doel om de Belgsiche cavalerie van toen zo getrouw mogelijk weer te geven.

Home