About

Wie waren zij ?

 

De Patrouilleurs waren verkennings- en aanvalstroepen die ontstonden in het Belgische leger vanaf de zomer van 1917. Hun taak bestond erin de vijandelijke linies of loopgrachten te infiltreren. In de meeste gevallen bewapend met een dolk, een pistool en een aantal granaten om alzo nuttige informatie te bekomen of om raids uit te voeren, de tegenstander verliezen toe te brengen of gevangenen te maken. Deze groepen of pelotons werden samengesteld uit vrijwilligers. Ze leden een autonoom bestaan en hielden zich uitsluitend bezig met het voorbereiden en uitvoeren van patrouilles, aanvallen, raids en hinderlagen. Ze werden vrijgesteld van karweidiensten.

 

Wie zijn wij ?

 

Wij zijn een vzw die, onder dezelfde naam bij, wijze van "Levende Geschiedenis" de Belgische 'piotten' uit WOI meer bekendheid wil geven bij het bredere publiek. Wij doen dit door, gekleed in dezelfde uniformen en uitrustingen, op evenementen aan de bezoekers en onze jeugd uit te leggen hoe het toen in zijn werk ging en welke offers onze voorouders hebben gebracht.

Soldaten, brancardiers, smeden, veldkeukens, ruiters, rollend militair materieel en zelfs helmduikers zijn maar een greep uit het grote assortiment in onze vereniging.

Op deze wijze proberen wij op een laagdrempelige manier beeld te geven hoe de Belgische soldaat er uit zag, leefde, en werkte tijdens de Grote Oorlog.

Niet alleen 'levende geschiedenis' maar ook exposities, herdenkingen, gidsen, experimentele archeologie en het geven van lezingen behoren tot de mogelijkheden.

 

 

Enkele van onze partners waar we steun en/of advies hebben geleverd in verband met het Belgische leger in WOI:

Stad Aalst, In Vlaamse Velden (VRT), Parade's end (BBC) Bataljon Jagers te Paard (Heverlee), Koninklijke museum van het Leger en de krijgsgeschiedenis (Brussel), Defensie,

 

U kan ons steeds contacteren via onze contact pagina.

Uit de hand van één van onze stichtende leden verscheen het volgende boek :

 

"Patrouilleurs aan het IJzerfront"

 

Robert Lambrecht

 

Uitgeverij "De Klaproos"

 

 

Soldaten die vier jaar lang wacht liepen aan een front beschermd door de IJzer en de overstroomde poldervlakte: dat is het wijdverbreide beeld van het Belgisch leger tijdens de Eerste Wereldoorlog. Dit boek doorprikt deze mythe. Het leger telde ook een duizendtal patrouilleurs: mannen die als de avond viel over de loopgraven het niemandsland inslopen. Ze wonnen informatie in over de sterkte van de vijand, vielen stellingen aan en probeerden krijgsgevangenen te nemen.

Dit boek brengt het verhaal van deze vergeten helden.

Het gaat over moed en koelbloedigheid, over raids en hinderlagen, over geslepen dolken en bajonetten. Te verkrijgen via uitgeverij “De Klaproos.

 

Het Belgische leger in de Grote Oorlog. Uniformen en uitrusting

 

Het referentiewerk over de uitrusting van de Belgische soldaat in 1914-1918 is zopas verschenen:

Het Belgische leger in de Grote Oorlog. Uniformen en uitrusting, Verlag Militaria.

 

Verkoop in de museumshop van het Koninlijk Legermuseum vanaf 17 december 2015.

 

U kunt uw exemplaar ook bestellen door uw naam en adres te sturen naar Patrick Van Nieuwenborgh. Een factuur zal dan worden opgesteld. Het boek wordt u toegestuurd na ontvangst van uw betaling.

 

Verkoopprijs: 99 euro vanaf 1 januari 2016.

 

Enkele pagina's om te downloaden.(.pdf)